Szeretnél nyugdíjat? Kezdhetsz spórolni rá!

Ma már senki sem kételkedik abban, hogy mire a mai 30-as 40-es korosztály nyugdíjba megy, olyan kevés állami nyugdíjat kap, hogy abból aligha lehet majd megélni. Spórolnunk kéne tehát öreg napjainkra, de hogyan? A magánnyugdíj pénztárak államosítása után is van lehetőség arra, hogy havonta rendszeresen félretegyünk öreg napjainkra. Az önkéntes nyugdíjpénztárat pont erre találták ki.

Hogy működik?
Havonta befizetünk egy általunk meghatározott összeget. Már havi néhány ezer forintot is érdemes ilyen célra megspórolni, mert több évtized alatt így is jelentős összeget halmozhatunk fel. A pénzünket a pénztár értékpapírokba fekteti. Három különböző kockázatú portfólióból válogathatunk: az alacsony kockázatú portfólió hozama mérsékeltebb, a magas kockázatúé értelemszerűen magasabb, de van közepes kockázatú portfólió is. Amikor elérjük a nyugdíjkorhatárt, akkor a felhalmozott pénzünket kamatostul adómentesen vehetjük fel. A nyugdíjpénztár vagyonunk kezeléséért mindössze 1 százalék díjat számíthat fel.

Előnyök:
Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások után jelentős adókedvezményt is kapunk. Először is a befizetett összeg 20 százalékát, évente legfeljebb 150 ezer forintot adóvisszatérítésként megkapunk. (A maximális kedvezményhez havi 62500 forint vagy évi 750 ezer forint megtakarítás szükséges.) A visszatérítés természetesen a számlánkon íródik jóvá.
Ha már 10 éve önkéntes nyugdíjpénztári tagok vagyunk, akkor megtakarításunk hozamát 3 évente felvehetjük. A tőkéhez csak nyugdíjba vonulásunk után juthatunk hozzá, de akkor sem kell kamatadót fizetnünk utána.
A jelentős adókedvezményen kívül az önkéntes nyugdíjpénztár előnye az is, hogy az állami nyugdíjjal szemben ez örökölhető. Örökösünk még választhat is, hogy egy összegben felveszi a pénzt, vagy saját önkéntes nyugdíjpénztárába átutalja. Mindez teljesen illeték és adómentes!

Ha előbb kell a pénz…
Az első befizetésünk időpontjától kezdve tíz évet mindenképpen várnunk kell. Ha ezután sem vagyunk még nyugdíjasok, akkor személyi jövedelemadót és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnünk a felvett összeg után. Tíz év után már csak a tőke 90 százaléka adóköteles, ám ez az adóköteles rész évente 10 százalékkal csökken. Tehát a befizetéstől számítva 21 év múlva még akkor is adómentesen juthatunk hozzá a pénzünkhöz, ha nem vagyunk nyugdíjasok.

Ha pénzed nem bíznád másra, akkor magad is befektetheted. Kalkulátorunk segítségével könnyen találsz olyan befektetési alapot, amely alkalmas a rendszeres megtakarításra.