Ingyenes bankszámla 3 ezerért? Hogy lehet ez?

Díjmentes számlavezetés havi 3 ezer forintért? Ismerős helyzet? Ha előfordult már majdnem biztos, hogy rossz folyószámla csomagot választottunk. De hogyan lehet elkerülni a hibát?


A bankszámla választáskor a legtöbben azt nézik, hogy a számlavezetés ingyenes legyen. Több bank is kínál ilyen számlacsomagokat. A bökkenő az, hogy ezeknél az egyéb díjak (eseti vagy rendszeres átutalás, bankkártya stb.) általában magasabbak a havidíjas számlákban megszokottnál. Díjmentes pedig csak akkor szokott lenni a számlavezetés, ha bizonyos feltételeket teljesítünk. Ezek:

  • A számlánkra rendszeres átutalás érkezzen! A bankok legtöbbször ennek összegét is megszabják. Előírhatják, hogy a pénz meddig érkezzen meg a számlánkra, hogy munkabér legyen-e vagy egyéb bevétel, egy összegben vagy több részletben érkezzen.
  • A számlánkat aktívan működtessük, azaz meghatározott számú és összegű átutalást abszolváljunk és gyakorta használjuk a bankkártyánkat.

Ha nem figyelünk és nem teljesítjük a bank által elvárt feltételeket, akkor átlagosan 1300 forintra ugorhat egy díjmentes bankszámla költsége. Szélsőséges esetben pedig, mondjuk azért mert nem érkezik meg időre az elvárt bevétel a számlánkra még ennél is rosszabbul járhatunk: a nulla forintos bankszámla akár 3 ezer forintba is kerülhet.

abra_140328

A kellemetlen meglepetéseket csak úgy lehet elkerülni, ha pontosan tisztában vagyunk bankhasználati szokásainkkal, mert csak így tudjuk eldönteni, hogy tudjuk-e teljesíteni a bank feltételeit vagy sem. Ezen felül a biztonság kedvéért nem árt a hónap vége felé egy pillantást vetni bankszámlánkra, hogy teljesíteni fogjuk-e az elvárásokat. Sokszor elég venni a bankkártyánkkal egy üdítőitalt vagy csokit a boltban, hogy megússzuk a váratlan kiadást.

Bankszámla kalkulátorunkkal könnyen utánanézhetsz, milyen feltételekkel nem kell egy fillért sem fizetned a számlavezetésért!