Gyenge a forint! Menekítsük a pénzünk devizába?

Nagyon úgy tűnik, a forint árfolyama az euróval szemben tartósan 310 forint környékén ragadt. Sőt, vannak olyan jóslatok, hogy 320-330 forintig is elszaladhat az árfolyam. Felmerül a kérdés: érdemes-e euróba vagy dollárba tenni spórolt pénzünket, hogy megvédjük a leértékelődéstől?

Meglepő, de csak néhány esetben jó ötlet ez:

  • Ha jelentős forintgyengülésre számítunk. Itt azonban nem árt figyelembe venni, hogy legalább 3-3,5 százalékot kell gyengülnie a forintnak az euróval szemben ahhoz, hogy ez a lépés ne legyen veszteséges.
  • Ha megtakarított pénzünket szeretnénk megosztani különböző kockázatú befektetések között.
  • Ha devizában szeretnénk elkölteni a pénzünket, mert mondjuk, külföldre települünk.

Ha valaki szilárdan elhatározza, hogy a fentiek ellenére ő bizony devizában tartja megtakarítását, annak összegyűjtöttük, milyen lehetőségei vannak:
444devizatabla20140328
Tanulságok a devizabefektetéssel kapcsolatban:

  • A hozamai jóval alacsonyabbak, mint a forintbefektetések hozamai. Csak egy példa: a lekötött forintbetét kamata átlagosan 3,5 százalék körül van, de még így is jóval többet kapunk a pénzünkért, mintha akár euróbetétbe (1,1 százalékos) akár dollárbetétbe (1,7 százalékos hozam) tesszük a pénzünket.
  • A devizabefektetések közül az euró a nyerő, mert annak kamata rendre veri a dollárbefektetések kamatát.
  • Forintban a pénzpiaci befektetési alap jobb választás a lekötött forintbetétnél, devizában ez épp fordítva van. A magyar bankok ugyanis devizaszükségletük egy részét belföldről igyekeznek beszerezni és ezért hajlandóak extra kamatot fizetni.
  • Devizában nem jó befektetés az államkötvény, mert alig kapunk kamatot. Forintban remek lehetőség állampapírt venni, mert az állam infláció feletti kamatot fizet azért, hogy belföldről finanszírozza az államadósságot.
  • Első pillantásra jó ötlet a deviza alapú kötvény-, részvény- vagy abszolút hozamú alapok vásárlása. Itt azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy ezek múltbeli hozamok, melyek megismétlésre idén kevés az esély. Csak egy példa: a részvényindexek csúcsközelben vannak jelenleg, innen tovább növekedni már nehezen fognak.

Kalkulátorunkkal kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb euró vagy dollár alapú befektetési alapot is!