Így szerezhetsz önerőt lakásvásárláshoz!

Lakásvásárláskor a hatályos törvények értelmében a lakás árának legalább 20 százalékát, de inkább többet önerőként le kell tenni ahhoz, hogy ilyen célra hitelt igényelhessünk. Ennek az összegnek az előteremtése sokak számára jelent problémát. Összegyűjtöttük, hogyan lehet mégis megoldani ezt a problémát.

Lekötött betét
Ha lakást szeretnénk vásárolni, nincs mese, azonnal neki kell kezdeni spórolni. Közhely, hogy érdemes minél többet félretenni, de a minimum 5-10 ezer forint körül van. Ennél kisebb összeg esetén ugyanis nem nagyon találunk megtakarításra alkalmas banki terméket.

A legtöbb magyar bankbetétben tartja megtakarított pénzét. Lekötni 50-100 ezer forinttól lehet. A megoldás előnye, hogy jobban kamatozik, mintha simán folyószámlán parkoltatnánk a pénzünket. Hátránya, hogy mostanság meglehetősen alacsony a lekötött betét kamata. Átlagosan 3,5 százalékot kapunk a pénzünkért, így pedig elég lassan jöhet össze a lakás megvásárlásához szükséges önerő. További hátrányt jelenthet, hogyha idő előtt van szükség a pénzünkre, akkor a betét feltörésekor elveszítjük a futamidőre ígért kamatot.

Megtakarítási betét
Egyszerű, mint egy bankbetét, ám annál rugalmasabb. Itt is havonta fizethetjük a megspórolt összeget, amely folyamatosan kamatozik. Ha váratlanul anyagi problémáink támadnak, akkor jön elő a megtakarítási betét előnye: nem bukjuk el az egész kamatot, mint a lekötött betétnél, hanem csupán az utolsó hónap hozamát veszítjük el.
A rugalmasságért cserébe viszont be kell érnünk a lekötött betétnél alacsonyabb kamattal. Értelemszerűen a megtakarítási betétnél is elég lassan jön össze az önerőhöz szükséges pár millió forint. Ez a megoldás leginkább arra jó, hogy ne költsük el a félretett pénzünket. Ha apránként összegyűjtöttünk egy nagyobb összeget, érdemes más megtakarítási formát keresni.

Befektetési alap
Nem a klasszikus befektetési formára kell gondolni, hanem a rendszeres megtakarítási programokra. Ezeknél egy előre meghatározott összegért befektetési jegyeket vásárolunk minden hónapban. Van bank, ahol mi magunk választhatjuk ki milyen eszközökbe (betét, állampapír, részvény stb.) fektető alapba vásároljuk be magunkat, vagy kész portfóliók közül lehet válogatni. A hozam attól függ, jó lóra tettünk-e? Ha kockáztatunk és nyerünk, akkor hamar költözhetünk. De ha nincs szerencsénk, akkor a tervezettnél többet is várhatunk álmaink otthonára.

Lakástakarék pénztár
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez a tökéletes eszköz a lakásvásárláshoz szükséges önerő előteremtéséhez. Miért? Havi 20 ezer forintból négy év alatt 1,3 millió forintot szedhetünk össze a nagyvonalú állami támogatásnak (legfeljebb 72 ezer forint/év) köszönhetően. Ezen felül pedig még kedvezményes kamatozású (THM akár 5,43 százalék) hitelt is igényelhetünk az önerő mellé.

Ha pedig megbizonyosodtál róla, hogy lakáscélra valóban ez a legjobb termék, böngéssz a 4 szolgáltató ajánlatai közül!